vkcroatiaturanj.hr
2012
4.8.

Igramo li divlju ligu? Ne! U njoj se moraju poštivati pravila!

Što se događa u vaterpolu u ovoj ligi na području Šibenik-Zadar koja je godinama bila sređena liga, i u kojoj su se koliko toliko poštivala pravila. A sada? Liga ide prema nazad, mislim pri tome na seniorsku 3. ligu – skupina Šibenik i na B-prvenstvo hrvatske u mlađim kategorijama na ovom području.

Sada se sigurno svi pitate, nakon pročitanog uvoda, o čemu se radi i što tu ne štima. Radi se o tome da više od pola ekipa (8 od 11) koje nastupaju u ovim ligama nemaju nikakve registracijske iskaznice. U nogometnoj županijskoj ligi, primjerice, tako nešto je nezamislivo, klubovi plaćaju kazne, oduzimaju im se bodovi, poduzima se nešto da se to spriječi. Pa trebalo bi tako biti i u svakom drugom sportu, jer bez toga regularnost natjecanja je upitna, ili točnije rečeno natjecanje nije regularno! Tko je tome kriv? Je li možda hrvatski vaterpolski savez, je li vodstvo lige, opunomoćenici ili samo vodstvo klubova?

Igrači sigurno nisu, a pogotovo ne djeca u mlađim kategorijama koja tu ne mogu ništa poduzeti, a upravo njih to najviše pogađa. Neki govore, rezultat u tim kategorijama nije prioritet! Slažem se, apsolutno, ali ako je sve pravedno i ako svi igraju po istim pravilima, koja su napisana, samo se još trebaju provoditi onda rezultat nije bitan, i ja sam prvi koji će stisnuti ruku protivnicima i priznati poraz, a tako učim i svoje igrače, pogotovo one mlađe. Svi koji su u sportu radili s djecom znaju kolika razlika može biti između dječaka od primjerice 12 god. ili 13. god! Postoji nešto što je jako važno kod mlađih sportaša u razvoju, a to je razlika u biološkoj i kronološkoj dobi i to može, i to radi razliku u sportu kod mlađih kategorija. Ali ako se pojavi dijete koje je, osim što je na biološki višem stupnju razvoju, a uz to je još i kronološki starije, a nema registracijsku iskaznicu koja može dokazati njegovu kronološku dob, ono može praktički samo rješiti utakmicu, to onda frustrira djecu i ta nepravda ih tjera iz sporta. Želimo li da nam djeca iz sporta bježe na ulicu ili na kompjuter? Ako želimo, na pravom smo putu da to postignemo!

Je li krivo vodstvo klubova? Odgovorno tvrdim da je, iako svi traže druge krivce i ne preuzimaju svoj dio odgovornosti. Da vodstvu klubova ne pripada dio odgovornosti onda nitko nebi imao nikakve papire, a to bi značilo da netko na višoj razini ne radi svoj posao. A u prvom djelu prvenstva 3. lige osim Croatie Turanj, ja sam kao trener od 6 klubova vidio samo iskaznice Albamarisa iz Biograda, dok je u kategoriji mlađih kadeta B-prvenstva hrvatske uz nas iskaznice pokazao samo VK Biograd, također od 5 klubova, s Tisnom još nismo igrali.

Sigurno su krivi i opunomoćenici HVS-a, kojima bi to trebao biti najvažniji dio posla, koji je u odnosu na satnicu jako dobro plaćen. Regularnost utakmice i jest njihova odgovornost. Međutim, oni ostavljaju dojam da dolaze pokupiti dnevnice, a da se pri tome nikome ne zamjere, odnosno da štite one koji ne poštivaju pravila. Je li to zato što je takva većina, pa se ide linijom manjeg otpora? Najlakše je zatvoriti oči pred problemom, ali kakve posljedice će to donijeti hrvatskom vaterpolu!? Imat ćemo, za nekoliko godina potpuno nesređeni niži razred vaterpola, koji po mom mišljenju ima nekakvu važnost u hijerarhiji hrvatskog vaterpola.

Vodstvo lige, također, ne radi svoj posao, jer odabrava i ne kažnjava prijestupnike, odnosno ne bori se da sprijeći neregularnost. Valjda im je lakše pustiti da to ide ovako kako ide, kad je većina za to, neka bude tako. Manje posla, ista plaća – idealno! Zapravo i veća plaća jer je lani dnevnica u 3 ligi bila 200 ili 250 kn, nisam siguran, a ove godine je 300 kn + putni troškovi. Za sat vremena posla odlična satnica, pogotovo za opunomoćenika koji ne radi “gotovo ništa”, odnosno izbjegava odraditi svoj dio posla.

Da li je kriv HVS, kojega mnogi optužuju jer su “poslali registracije ali im još nisu stigle”? Kako su Croatii stigle iskaznice? Imamo vezu u HVSu? Ne, samo smo to obavili na vrijeme, u 6 mjesecu, kada nije problem hoće registracije stići za 5, 10 ili 20 dana, jer prvenstvo počinje sredinom 7.mj.! Prema tome, HVS nije kriv, jer ako im stigne 100 ili 200 iskaznica u vrijeme olimpijskih igara, kada sigurno imaju poslova oko reprezentacije, vjerojatno ne mogu fizički stići obaviti toliko posla u kratkom vremenu.

Ovo je samo moje mišljenje, možda sam u krivu, ali čini mi se da mi iz Turnja i Biograda koji se držimo pravila koja su napisana i dostupna svima dolazimo u podređeni položaj prema onima koji krše pravila. Ima li to logike da pošteni ispaštaju a prevaranti slave pobjede i naslove?

Nikola Deković, trener VK Croatia Turanj (za sve kategorije)

Objavio Niko za VK Croatia | Komentari isključeni za Igramo li divlju ligu? Ne! U njoj se moraju poštivati pravila!

Komentari su zatvoreni.